KK ABC

POVIJEST

ABC je prva škola košarke u Zadru, osnovana je 02.10.1996. god sa ciljem, što i sam njezin naziv govori, djeci davati temelje iz košarkaške igre.

U proteklih 11 godina pod vodstvom Željka Pribanovića-Gage*, bivšeg igrača ZADRA i reprezentacije bivše države, danas diplomiranim trenerom košarke, ABC škola košarke je izrasla u jednu od najboljih škola te vrste u Hrvatskoj.

Već nakon 6 mjeseci tj. 02.04.1997.god, održan je prvi turnir u čast Krešimiru Čosiću koji se tradicionalno održava svake godine, na kojima su sudjelovali klubovi iz svih zemalje popračeni stručnjacima a tako i skautima NBA lige.

U veljači 1998. god osnovan je i klub KK ABC koji svake godine bilježi zapažene razultate.

*Željko Pribanović-Gaga (igračka karijera) rođen 14/10/1958. Prve košarkaške korake napravio u osmom razredu igrajući za OŠ P.Preradović (1973.god.)

1974.god. u predigri seniorske utakmice ZADAR-JUGOPLASTIKA pred oko 4000 ljudi osvojena titula kadetskog prvaka Jugoslavije takodjer protiv splitske Jugoplastike rezultatom 67:65. Sastav košarkaškog kluba Zadar i koševi: Zlatko Petani 14, Ivica Rnjak 8, Petar Popović, Ivica Stanić, Boris Mileta 1, Emil Prodan, Željko Pribanović 22, Veljko Petranović 5, Ante Matulović 17, Vedran Glavan, Zlatko Begonja. Nakon prvenstva pozvan u kadetsku rep. Jugoslavije.

1975.god. na Evropskom prvenstvu za kadete u Ateni(Grčka) osvojena bronca. Treći strijelac rep. Jugslavije s 66 koševa u šest utakmica. Nakon EP za kadete pozvan u juniorsku rep. Jugoslavije za Balkansko prvestvo u Čačku gdje osvajaju prvo mjesto te kao kadet ostvaruje rekord u postignutim koševima na jednoj utakmici za eks. Jugoslaviju. U finalu protiv Bugarske (91:85) postigao 33 poena. Poslije BP u Čačku s nepunih 16 god. na poziv prof. L.Valčića trenera seniora KK ZADRA priključen prvotimcima Zadra.

1976. god. nastavlja dobrim igrama u rep. eks Jugoslavije (juniori), pa na turniru u Jičinu (Čehoslovačka) izabran za najboljeg igrača i uvršten u ALL STARS petorku turnira. Dobre igre nastavljaju se i u seniorima Zadra, a kruna svega dolazi na Evropskom prvenstvu za juniore u Santiago de Campostellu (Španjolska). U finalu pobijeđuju moćni SSSR s 92:83 (44:48) gdje je ključnu ulogu u drugom poluvremenu odigrao Ž. Pribanović-Gaga te s 11 poena dao velik doprinos osvajanju zlatne medalje. Koševe za rep. Jugoslavije postigli su: Mile Stanković 14 (R.FOB), Aleksandar Petrović 14 (CIB.), Pero Vučica (JUG), Predrag Bogosavljev 11 (C.ZVE.), Damir Pavličević 2 (CIB.), Stevo Vukasović (Ž.SAR.), Branko Sikirić (CIB.), Željko Pribanović 11(ZAD.), Mladen Ostojić (BO.SAR.), Čedo Brborić 6 (IG.SAR.), Miodrag Marić 19 (PART.), Rade Vukosavljević 15 (C.ZVE.)

Od 1976-1980 igra prvom sastavu KK Zadra gdje polovicom godine s nepune 22 god. završava ozbiljnije igranje košarke iako imao od najačih klubova ponude za nastavak karijere (Cibona, Partizan, Olimpija itd.), kao i nekih inozemnih klubova te amaričkih sveučilišta (Notredam i Kentaky) 1980-1990 igra za svoj gušt u lokalnim ligašima (Bokolje, Borik, itd.)

GRAD KOŠARKE

Zadar je grad koji se ponosi natpisom: „Bog je stvorio čovika, a Zadar košarku.“ Bilo je to, 1930. godine, ujedno i početak košarkaške igre u Hrvata, kada je organizirano i prvo školsko natjecanje. Samu košarkašku loptu i pravila igre pak u Zadar su donijeli talijanski vojnici, za vrijeme talijanske okupacije Zadra. Tada su se košarkaške utakmice u Zadru igrale na betonskim, vanjskim igralištima. Ipak, prvi pravi košarkaški „bum“ u Zadru nastao je tek poslije drugog svjetskog rata kada je u okviru FD Zadar utemeljena košarkaška sekcija koja je zapravo prethodnik današnjeg KK Zadra. Vrlo brzo, već 1946. godine Zadar je prvak Hrvatske.

28. studenog 1964. godine, prvi je puta za KK Zadar zaigrao On. Čovjek čija slika danas ponosno stoji u Jazinama – Krešimir Čosić. Imao je tek 16 godina, a Zadar je već godinu kasnije, 1965. na samom vrhu – prvak bivše države.

ABC ŠKOLA KOŠARKE

PROGRAM:

Samo ime govori ABC da škola daje temelje košarke. Otkrivanje TALENATA, turnire i utakmice prate renomirani stručnjaci kao i SKAUTI NBA LIGE. Osim treninga škola sudjeluje na raznim turnirima u zemlji i inozemstvu. Stvaranje natjecateljskog duha i karektera sportaša.

šTO DOBIVAŠ UPISOM U ŠKOLU KOŠARKE:

- DRUŽENJE I IGRA -
- NAUČIT ČEŠ IGRATI KOŠARKU POD VODSTVOM PRAVIH TRENERA -
- STEČI KARAKTER SPORTAŠA -
- POSTATI KOŠARKAŠ -
- OTVORITI VRATA VELIKIH KOŠARKAŠKIH KLUBOVA -
- PUTOVATI NA TURNIR U HRVATSKOJ I SVIJETU -
- NAUČITI POBJEĐIVATI -
- BITI ZDRAV -

JER U ZDRAVOM TIJELU JE ZDRAVI DUH !

Osnovni zadatak škole je animacija djece, pravilan i sportski razvoj, edukacija o ponašanju na sportskom terenu i van njega, razvijanje sportskog duha. Želja nam je da osim budućih košarkaških asova izgradimo i osobe koje će biti primjer ostalim generacijama. Naš rad nije nimalo lak, ali nema veće radosti za nas trenera od dječijeg osmjeha, sreće na njihovom licu i zadovoljstva koje nam pružaju u svakodnevnom kontaktu.

KLUB VRŠI DOVOZ I ODVOZ DJECE NA TRENINGE!